Webinar torsdag ettermiddag

Marine betongskader - Reparasjoner for "dummies"

Betongskader på marine konstruksjoner – gjelder det deg? Norsk forening for betongrehabilitering har blant annet som formål å øke kompetansenivået i bransjen innen betongrehabilitering ved å formidle kunnskap og informasjon ved kursvirksomhet og åpne faglige møter. Torsdag er det gratis webinar for deg som vil lære mer.

Publisert

Å reparere og bevare eksisterende konstruksjoner er ofte både miljømessig og økonomisk det mest bærekraftige.

«Vi må dytte oss forsiktig forbi,» sa hen til båtføreren. Over oss hang et stort betongflak, flere kvadratmeter stort, det hang kanskje bare i de siste, avspiste armeringsjernene. Ingen av oss ville finne ut hvor løst det var. Vi dyttet båten forsiktig fremover i halvmørket under kaien, lyste med hodelyktene. «Det har sikkert hengt sånn lenge, det er ingenting som gjør at det skal falle ned akkurat nå» - men vi unngikk å ta i underkant av kaidekket til vi var forbi det verste området. Litt lenger fremme var vi ute av skyggen fra båten foran kaien, og sjøen var lysende grønn omkring oss. Blant steinene i vannet under lå store og små betongflak som hadde falt ned tidligere, over hang sørgelig redusert armering i underkant av kaidekket. Armeringen så gjennomrusten ut, den var ikke rund, men flat og porøs på undersiden og så stedvis ut som mus hadde gnagd på den.

Så hva gjør man da, som eier av en gammel konstruksjon som står i eller ved sjøvann? Det finnes knapt et sted som er mer utsatt for klorider enn undersiden av kaidekker: Sjøen spruter stadig opp under og det er ikke regn som vasker vekk litt klorid innimellom. Det kommer stadig mer klorid til. Derfor er det ofte under kaidekker og på bjelkene de største skadene finnes, mens oversiden kan se helt grei ut.

Med betongrehabilitering som med andre arbeider er det viktig for et godt resultat at de som utfører arbeidene vet hva de driver med. NFB holder jevnlig kurs for å utdanne håndverkere til å utføre reparasjon av betong på en god måte, slik at resultatet av en rehabilitering blir en konstruksjon med lang levetid. Dessverre kan manglende kompetanse og feil utførelse av reparasjoner gjøre ting verre, slik at skadeomfanget øker kort tid etter reparasjon, og det er i alle fall å hive penger på sjøen.

Kunnskap om hvordan det bør gjøres riktig er nøkkelen for et godt resultat og dette vil NFB gjerne dele sin kunnskap om og setter derfor opp et mini seminar i «Marine Betongskader/reparasjoner for Dummies»

Så hvis du er interessert i å vite mer om alle forholdene som spiller inn når konstruksjoner skal eller bør repareres, eller kanskje må rives og byttes ut og hvorfor det er best å ta tak i problemet tidlig, før skadene blir for store, slik at levetiden til konstruksjonen kan forlenges på en rimelig, bærekraftige og økonomisk lønnsomt måte, så melder du deg på dette miniseminaret.

Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS