Frivillige strandryddere ombord i "Nemo".

Tusenvis av ungdommer til Norge for å rydde søppel

Tusenvis av unge voksne fra hele Verden vil komme til Norge for å rydde søppel i fjæra.

Publisert

Siden 2017 har foreningen In The Same Boat ryddet mer enn 1300 tonn plast fra strandlinjen langs store deler av Norges kyst, og ryddemannskapet består i hovedsak av unge voksne fra andre land enn Norge, som deltar på frivillig basis.

Rolf-Ørjan Høgset i In The Same Boat

- De fleste er europeere, men vi har de siste årene hatt stor pågang både fra USA og Australia, og også mer eksotiske land i andre verdensdeler, forteller Rolf-Ørjan Høgset, grunnlegger av foreningen. - Det er artig at interessen er så stor, og vi har nå flere tusen på venteliste.

En stor del av søkerne kommer via tjenesten Workaway, en formidlingstjeneste for tusenvis av destinasjoner for miljøtiltak og andre ideelle og frivillige prosjekt. - Jeg tror vi er en av de mest populære tilbudene på Workaway, og flere fine artikler om oss i internasjonal presse har nok gjort sitt til at mengde av søknader er så stor.

Sterkt motiverte

De frivillige som får mulighet til å delta betaler selv reisen til sitt oppmøtested, men får dekket mat og opphold. De bor på seilbåter som er ankret opp i nærheten av områdene som skal ryddes, og er ute og rydder sammen med erfarne skippere med profesjonelt utstyr og spesialbygde landgangsfartøy. De frivillige får en grundig opplæring både i sikkerhet på sjøen og i strandrydding.

- De som kommer har en sterk motivasjon om å bidra og å gjøre en forskjell, og mange av dem er med flere måneder, og til og med flere sesonger. Når de kommer tilbake, blir de mentorer for nye frivillige som er med for første gang, og tilbake i sine hjemland er de ambassadører både for In The Same Boat, for Norsk natur og for et rent og bærekraftig hav.

I løpet av en ryddesesong har In The Same Boat kapasitet til å ta inn opp til omtrent 150 frivillige, så de aller fleste som søker får avslag. - Dessverre har vi ikke kapasitet til å ta inn flere. Vi kunne ryddet enda mer, og kanskje ryddet i andre land også, dersom vi hadde mer finansiering. Verdien av den frivillige innsatsen våre frivillige legger inn i perioden 2017-2025 er mer enn 150 millioner kroner, så vi tenker at staten Norge, og kanskje fiskerinæringen, som står for en vesentlig andel av forsøplingen, kunne bidratt med mer.

-Heldigvis har vi god finansiering både fra Handelens Miljøfond og habruksnæringen, og mange andre finansielle støttespillere, både fra industri, handel og bank og finans, forteller styreleder i In The Same Boat, Rolf-Ørjan Høgset.

Noen av dem som deltar:

Jules Ferrand (20) - Frankrike

Jeg har bodd nesten tre år i Bodø hvor jeg tok en bachelor i biologi. Jeg ble med som frivillig i In The Same Boat for å få tilbringe mer tid i dette vakre landskapet, og for å lære, observere og bidra til å gjøre en forskjell. Jeg har også lært mye om båtlivet. Jeg har også møtt interessante mennesker med forskjellig bakgrunn men med en felles motivasjon om å redde havet. Jeg hadde ikke sett for meg hvor mye søppel vi skulle finne, og samtidig som det gjør meg trist motiverer det meg til å leve livet på en bedre måte. Jeg er takknemlig for at jeg fikk muligheten til denne øye-åpnende opplevelsen.

Friedrich Rehm (19) - Tyskland

Da jeg var ferdig med skole så jeg etter muligheter for å kombinere arbeid med miljø og leve ut min lidenskap for havet. In The Same Boat var en kombinasjon av dette. Mitt måle er å fortsette å jobbe i dette feltet i fremtiden, og jeg vil gjerne gjøre en positiv forskjell. De beste øyeblikkene i hverdagen her ute er å se motivasjonen til de frivillige, og kjenne den gode energien i teamet som oppstår når vi er ute og rydder.


Lou Christensen (19) - Danmark

Siden jeg ble med In The Same Boat har motivasjonen min for å bidra til en bedre verden vokst mye. Jeg har møtt fantastiske mennesker som har gitt meg håp for fremtiden. Jeg har også lært noe om å bo tett på andre mennesker. De enorme mengdene søppel har overrasket meg, og det er trist å se at det er vanskelig for menneskene som bor ute langs kysten å få levert avfallet på annen måte enn å brenne det i fjæra. Miljøgiftene fra søppelbål er svært skadelige både for de som brenner søpla og for miljøet rundt. Det har vært fasinerende å lære hvordan vi må ta hensyn til naturen også når vi rydder, for eksempel tidevann eller hekkende fugler.


Katinka Burgers (23) - Nederland

Jeg er dypt bekymret for tilstanden til planeten vår. Derfor søkte jeg som frivillig hos In The Same Boat. Her kan jeg både oppleve natur, møte nye mennesker og gjøre noe praktisk for å gjøre planten til et bedre og renere sted. Selv om jeg har mye kunnskap om klimakrisen og andre miljøproblemer, var det overraskende å se de store mengdene søppel ute i skjærgården. Det var utrolig å se hvordan store plastobjekt går i oppløsning etter å ha ligget ute i sol og vær. Noen ganger går de i oppløsning bare vi tar i dem. Det er viktig å rydde dem mens vi kan, før de blir til mikroplast og går inn i næringskjeden.

Powered by Labrador CMS