"Havila Capella"

Havila har fremtidens skip

Verdens mest miljøvennlige kystruteskip, «Havila Capella», vant denne uken «Next Generation Ship Award» under Nor-Shipping-messen i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Juryens begrunnelse:

«For hvert år blir debatten om å velge en vinner mer intens, og 2022 var intet unntak. Det er allment kjent at mens fossilt brensel vil være med oss i årene som kommer, men det må være en overgang til renere, mer effektive alternativer. Vinnerfartøyet er for øyeblikket drevet av det reneste fossile brenselet som er tilgjengelig for øyeblikket - LNG, men det er beregnet på fremtidig overgang til hydrogen når teknologi og tilgjengelighet tillater det», heter det i juryerklæringen fra Nor-Shipping.

Under «Ocean Leadership»-konferansen i starten av Nor-Shipping-messen, ble Havila Kystrutens skip «Havila Capella» annonsert som vinner av «Next Generation Ship Award».


Banebrytende teknologi

Skipets banebrytende teknologi gjør at hun kan seile med null utslipp. Prisen går til skipsprosjekt som viser de største fremskritt og innovasjon innen skipsdesign med tanke på energieffektivitet, egnethet og fleksibilitet, teknologiutnyttelse, sikkerhet og bærekraft for det kommende tiåret. Skipet er designet av Hav Group og bygget ved Tersan-verftet i Tyrkia.
- Vi er stolte av å ta imot denne prisen for vårt første skip, Havila Capella. Nå gleder vi oss til å ta imot tre like skip senere i år, som skal utgjøre en viktig del av trafikken på den historiske kystruten mellom Bergen og Kirkenes, sier administrerende direktør Bent Martini i Havila Kystruten.- Bærekraft skal gjenspeile alt vi gjør, fra skipsdesign og all annen drift, og dette er en utfordring vi ikke tar lett på. Å bli belønnet med denne anerkjennelsen fra skipsindustrien er derfor et stort øyeblikk for oss, og et bevis på at vår svært innovative skipsteknologi er en pioner mot det grønne skiftet innen vår type virksomhet.

Verdens største batteripakke

Havila Capella er et plug-in hybridskip med verdens største batteripakke designet for passasjerskip. Batteripakken veier 86 tonn og har en kapasitet på 6,1 megawattimer.Batteripakken gir Havila Capella mulighet til å seile i fire timer uten støy og utslipp, noe som betyr at hun kan seile stille og bærekraftig gjennom verdensarvfjorder og uberørte omgivelser langs norskekysten.Store investeringerHavila Kystruten har investert over 500 millioner kroner ekstra for å gjøre sine kystruteskip mer miljøvennlige, og batteripakkene er bare ett av flere tiltak som kutter NOx-utslippene med rundt 90 prosent og CO2-utslippene med rundt 25 prosent. I tillegg er skipene bygget for å kunne gå på biogass, et praktisk talt karbonnøytralt biodrivstoff som gir oss et innblikk i den mest imponerende egenskapen til Havila Capella: Hun er klar til å seile med null utslipp. Skipet er også forberedt for å kunne bruke hydrogen eller ammoniakk som alternativt drivstoff, og er derfor et skip bygget for fremtiden. Skipets banebrytende teknologi er utviklet i nært samarbeid med Hav Group-konsernet, Kongsberg Maritime og vitenskapelige nettverk.
– Vi har vært med på å utvikle og levere en rekke løsninger som sammen gjør dette fartøyet i stand til å seile den grønneste seilasen langs norskekysten, sier Gunnar Larsen, konsernsjef i HAV Group ASA, som har hovedkontor i Fosnavåg.
HAV Groups datterselskaper HAV Design, HAV Hydrogen, Norwegian Electric Systems og Norwegian Greentech har alle bidratt til «Havila Capella». «Havila Food Stories», matkonseptet om bord, har bærekraft som sin viktigste ingrediens. Det er ingen buffeter om bord. Gjestene kan nyte en kulinarisk opplevelse med lokale norske råvarer fra lokale produsenter langs områdene skipet seiler i, og målsetningen er maksimalt 75 gram matsvinn per passasjer per dag om bord. Matkonseptet på Havila Kystruten sine skip reduserer med det matsvinnet med totalt 15 tonn per skip per år. For å gjøre skipet enda mer effektivt er det installert systemer for gjenvinning av avfallsenergi som vil utnytte 65 prosent av drivstoffenergien som normalt går tapt gjennom eksos- og kjølevannssystemer.
Powered by Labrador CMS