Nærmere 800 mennesker, lokale elever og inviterte gjester feiret Yara Birkeland i Brevik havn.

Døpte "Yara Birkeland", verdens første utslippsfrie containerskip

500 ungdommer og Kronprins Haakon feiret dåpen av "Yara Birkeland". Pernille Gundersrud og Malene Moen Straume, begge 12 år, fikk æren av å være gudmødre.

Publisert

- Her på havna i dag står vi midt i framtiden. Jeg har fulgt arbeidet med Yara Birkeland i fem år, og har sett veldig fram til denne dagen. Skipsfart står for 2% av det årlige CO2 utslippet i verden. Om vi klarer å redusere dette til et minimum, vil det ha store positive konsekvenser for jorda, for dere når dere blir voksne, og for barna og barnebarna deres, sa H.K.H. Kronprins Haakon til publikum da han deltok på skipsdåpen av Yara Birkeland ved Grenland Havn fredag.

Pernille Gundersrud (gudmor), Kronprins Haakon, Malene Moen Straume (gudmor).


Sammen med rundt 500 skoleungdommer fra Porsgrunn i femte, sjette og syvende klasse hyllet Kronprinsen samarbeidet som har bidratt til å realisere det unike skipet.

Klimaengasjert ungdom

Pernille Gundersrud ved Klevstrand skole og Malene Moen Straume ved Brevik skole, begge elever i 7. klasse, fikk æren av år være gudmødre for Yara Birkeland. De to er klimaengasjerte ungdommer og aktive i elevrådet ved skolen.

- Kampen for å redusere klimakrisen og bidra til å få ned farlige CO2-utslipp, er vår viktigste oppgave. Å begrense global oppvarming handler om vår fremtid og hvilken jordklode vi skal vokse opp på, sier Pernille Gundersrud.

- Ungdommen representerer fremtiden, slik som Yara Birkeland. Derfor er vi utrolig stolte over å få lov til å være gudmødre. Skipet skal gå i rute mellom Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn og havnen i Brevik, og erstatter 40.000 turer med dieseldreven lastebiltransport i året, sier Malene Straume.

Champagneflaske av is

- Vi døper deg «Yara Birkeland». Måtte hell og lykke følge deg på dine oppdrag og måtte du inspirere andre i kampen for et bedre klima og miljø, sa de to gudmødrene før de kastet en spesiallaget champagneflaske av is mot baugen av skipet.

Navnet «Yara Birkeland» er etter en av Norges fremste forskere, fysikkprofessor Kristian Birkeland. På begynnelsen av 1900-tallet fant han hvordan det var mulig å utvinne nitrogen fra luft til bruk i mineralgjødsel. Dette ga grunnlaget for å etablere Yara, det første selskapet i det som i dag er en verdensomspennende industri for mineralgjødsel, og en nødvendighet for å brødfø verden.


Celebre gjester ser på dagens sermoni.

En dristig beslutning

- Dette er en merkedag for Yara. I 2017 tok vi en dristig beslutning: Vi ville bygge verdens første nullutslipps-containerskip. I dag, fem år senere, feirer vi denne beslutningen. Yara Birkeland er et resultat av teknologi, samarbeid og framtid i fokus, sier Yara-sjef Svein-Tore Holsether.

Yara har utviklet det batteridrevne skipet i samarbeid mellom flere norske aktører. Teknologiselskapet Kongsberg Maritime er ansvarlig for utvikling og leveranse av teknologien. Skipet er bygget ved Vards verft i Brattvåg. Skipet skal driftes fra Horten, av joint venture-selskapet Massterly, eid av Wilhelmsen-gruppen og Kongsberg-gruppen. Statseide Enova har støttet utviklingen av Yara Birkeland med 133,5 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS