Kjell-Olav Gammelsæter (til venstre) i Norske Havner tror 2023 blir en spennende år for havnene, og opplever at det er større politisk interesse for det som skjer i havnene enn på lenge. Her fra da han og Godsalliansen overleverte sin bærekraftsrapport for transportpolitikken til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i januar.

Havnenes rolle i 2023 – hvor står vi?

Direktør Kjell-Olav Gammelsæter i Norske Havner trekker frem tre forhold når vi ber ham om å se på havnenes utsikter i 2023; økonomiske endringer i samfunnet, påvirkende krav fra EU samt havnenes økonomiske og organisatoriske rammer.

Publisert

- Havnene gjenspeiler ofte de økonomiske endringene i samfunnet og hvordan næringslivet utvikler seg. Nå lever vi i en noe usikker økonomisk tid. Både ettervirkningene fra pandemien, krigen i Ukraina og energimangel i Europa vil nok fortsette å prege også det nye året. Vi ser også at det er en viss usikkerhet i næringslivet på grunn av endringer i rammevilkår, eksempelvis på skatter og avgifter. Samtidig skjer det mye spennende industri og næringsutvikling i dette landet, ikke minst i forhold til det grønne skiftet. Så det blir spennende å se hvordan dette året vil utvikle seg for havn og sjøtransport, tror Gammelsæter. - Vi vet også at EU vil komme med krav som vil påvirke havnene, eksempelvis med krav til bruk av landstrøm, sier Gammelsæter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Get instant access to all content

Totalabonnement

945,-

KJØP

Digitalabonnement

945,-

KJØP

Powered by Labrador CMS