Karbonfritt bunkringsnettverk

Lanserer verdens første karbonfrie bunkringsnettverk; leverer grønt ammoniakkbrensel til shippingindustrien.

Publisert Sist oppdatert

Yara International har forhåndsbestilt 15 flytende bunkringsterminaler fra Azane Fuel Solutions som gjør det mulig for skipsflåter å ta opp utslippsfri grønn ammoniakk som drivstoff.

Yara International og Azane Fuel Solutions har signert en kommersiell avtale om å etablere et karbonfritt ammoniakkbrenselbunkersnettverk i Skandinavia. Ammoniakkbunkersterminalene vil bli designet og konstruert av Azane Fuel Solutions og levert til Yara.


Milepæl

Som en av verdens største ammoniakkprodusenter, vil det globale gjødselselskapet Yara, bruke sin posisjon til å levere grønn ammoniakk til shippingindustrien. Nettverket av karbonfrie flytende bunkringsterminaler er et stort skritt mot å gjøre skipsfarten fri for fossilt brensel.
- Samarbeidet mellom Azane og Yara er en viktig milepæl i dekarbonisering av shipping, og utnytter Yara Clean Ammonias omfattende produksjonskapasitet og globale logistikk, sier Magnus Krogh Ankarstrand, president for Yara Clean Ammonia.
- Disse bunkringsterminalene er nøkkelbiter i puslespillet for å sikre pålitelig og sikker ammoniakkforsyning som nullutslippsdrivstoff. Yara er glade for å være en del av prosjektet og å eie og drifte de første operative ammoniakkdrivstoffterminalene i verden, sier Krogh Ankarstrand.
I fjor mottok Azane-aksjonærene, AMON Maritime og ECONNECT Energy offentlige midler fra Norges Green Initiative-program for å utvikle og bygge den første pilotenheten. Sammen med tilskudd fra Innovasjon Norge og Norges forskningsråd skal de finansiere pilotterminalen. Deretter har Yara forhåndsbestilt 15 enheter for tilstrekkelig å dekke det skandinaviske markedet i en flerårig kontrakt med Azane Fuel Solutions.


Tillitserklæring

- Vi er glade for å motta denne store forhåndsbestillingen av terminaler og for tillitserklæringen fra Yara for å bidra til å etablere deres ammoniakkbunkringsstrategi i Skandinavia, sier Morten A. Christophersen, administrerende direktør i ECONNECT Energy og styremedlem i Azane Fuel Solutions.
Yaras bunkersterminaler vil være enten lekterbaserte eller landbaserte. Begge terminaldesignene har lagringstanker og prosesseringskapasitet for sikker lagring, håndtering og overføring av ammoniakk. Bunkersterminalen er designet for effektiv lasting og lossing til/fra skip og med mulighet for lasting og lossing av lastebil.


Gir trygghet for redere som går grønt

Gjennom denne avtalen gjør Yara grønn ammoniakk tilgjengelig som drivstoff for skip i Skandinavia innen 2024. Dette er et kritisk skritt for ammoniakkdrevne redere.
– For de av oss som bygger skip som skal gå på grønn ammoniakk betyr denne avtalen at vi kan være sikre på at drivstoffet er tilgjengelig for levering når de første fartøyene er klare, sier André Risholm, administrerende direktør i Amon Maritime, styremedlem i Viridis Bulk Carriers og styreleder i Azane Fuel Solutions.Powered by Labrador CMS