To PortBin i havna

Bodø Havn har sjøsatt to PortBin i havnebassenget ved havnepromenaden. Bodø havn håper at de to anleggene vil kunne bidra til å redusere mengden forsøpling av plast og annet marin- og landbasert avfall fra havoverflaten i sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Dette er ett av havnas siste iverksatte miljøtiltak for å minimere plast og annen forurensning i havet.

PortBin er en flytende søppelbøtte som bidrar til å fjerne flytende avfall fra havoverflaten før det synker til bunns. PortBin bruker den samme teknologien som oljevern og fungerer derfor etter samme prinsipp som en overløpsskimmer. Den er utstyrt med en pumpe i bunnen som hele tiden suger vann. Avfall og andre ting som flyter i vannoverflaten blir sugd ned i en bøtte. Vannet siles gjennom bøtten og pumpes ut, mens søppelet blir igjen. Når avfallsbeholderen, som rommer 30 liter, blir full, tømmes den manuelt.

Bodø Havn benyttet seg av Samfunnsløftet til å finansiere miljøprosjektet.

De flytende søppelbøttene som er installert i havnebassenget er strategisk plassert ved områder hvor avfall har en lei tendens til å hope seg opp, såkalte vrakviker. Havnepromenaden/moloen er et slikt område, hvor det kommer mye søppel drivende inn, og spesielt etter dårlig vær. Dette er også et yndet turmål for Bodøs innbyggere, så vel som besøkende av byen. Det er derfor viktig å holde området rent og pent slik at det blir et trivelig rekreasjonsområde for folk som ønsker å ta turen dit.

PortBin er en enkel løsning til en slik utfordring. Man redder nødvendigvis ikke havet fra plast, men det er et lite bidrag på veien, samtidig som det bidrar til økt trivsel lokalt. Ved å installere PortBin håper Bodø havn å kunne redusere mengden forsøpling av plast og annet marin- og landbasert avfall fra havoverflaten. Det vil også kunne gjøre rekreasjonsområder som havnepromenade og moloen til et hyggeligere sted å være. I tillegg gir det et visuelt bilde av hva vi jobber for i havna – et renere Bodø havn.

PortBinene som er utplassert i Bodø havn er sponset av Sparebank1 Nord-Norge via Samfunnsløftet.
Bodø Havn sendte inn søknad til Samfunnsløftet sommeren 2021 og fikk tildelt 120.000 kroner til anskaffelse av to PortBin.

Powered by Labrador CMS