Göteborg havn.
Göteborg havn.

Leder an når skipsfarten skal avkarboniseres

Tre Göteborgs Havn-prosjekter for en grønn transformasjon av skipsfarten er valgt ut av den svenske regjeringen til å utgjøre Sveriges bidrag til det internasjonale initiativet Green Shipping Challenge.

Publisert

Initiativet ledes av USA og Norge og ble lansert på klimatoppmøtet COP27 i Sharm-el-Sheikh.

Edvard Molitor i Göteborgs Hamn.
Edvard Molitor i Göteborgs Hamn.

– Vi er stolte over å kunne bidra til Sveriges forpliktelser på COP27 med konkrete prosjekter som fører til faktisk utslippsreduksjon, og som også kan vise vei for andre havner, sier Edvard Molitor, leder for International Public Affairs and Sustainability ved Göteborgs Hamn.

Konkrete forpliktelser

Etter COP26 i Glasgow tok USA initiativet til Green Shipping Challenge, som skal oppmuntre land og andre aktører til å presentere konkrete forpliktelser slik at den internasjonale shippingsektoren kan bidra til å nå 1,5 graders målet.
- Det er viktig for avkarboniseringen å redusere utslippene fra skipsfarten. Svensk skipsfart er allerede langt fremme i overgangen, og dette initiativet gir svenske selskaper muligheten til å konkurrere og bidra til den globale omstillingen, sier den svenske infrastruktur- og boligministeren Andreas Carlson i en offisiell uttalelse.

Ambisiøst

Sverige har presentert tre forpliktelser for å stimulere overgangen til grønn skipsfart. Alle disse er samarbeid som involverer Göteborg havn. Den første gjelder utviklingen av en grønn korridor mellom Sverige og Belgia. Det andre er et bransjedekkende samarbeid som vil gjøre Göteborg havn til Europas første knutepunkt for grønt elektrodrivstoff. Den tredje forpliktelsen gjelder samarbeidet om en grønn korridor mellom Göteborg havn og Rotterdam havn i Nederland.
– Göteborgs Hamn har drevet et svært ambisiøst klimaarbeid i mange år, og det er gledelig at vi nå kan sette enda mer av dette ut i livet ved å lage nye grønne korridorer basert på alternative drivstoff for skipsfarten som reduserer utslippene betydelig, sier Edvard Molitor.

Powered by Labrador CMS